You are hereEtt är nödvändigt!

Ett är nödvändigt!


By Anonymous - Posted on 12 september 2010

Jag satt och förberedde mej för söndagens predikan, då kommer mitt barnbarn och ställer sig och tittar på mej, och så kommer det; ”Nu morfar tycker jag att du ska följa med mej ut och leka”. Vad är nödvändigt? Ja, det blev barnbarnet som vann, jag följde med henne och vi lekte i skogen några timmar och jag tror inte predikan förlorade så mycke på det.

I våras var vi på resa till Italien, och visst var det roligt och en lång resa, men egentligen har vi sett mer av världen när vi rest våra dagsturer i Västergötland. Vi har tagit alla Västergötlands kyrkor som mål och har då kommit på alla möjliga småvägar som vi inte tidigare sett. Vårens resa tycker alla ”Jaså ni har varit ute och rest, va roligt”. Västgötaturerna uppfattas inte som något speciellt, inget att tala om.

Hur sätter vi våra måttstockar, måste det kosta pengar för att vara något av värde. Eller kan det lilla och enkla vara lika bra.

”Ett är nödvändigt”; så sa Jesus till Marta i berättelsen om syskonen i Betania. Marta ville få Maria att hjälpa till med allt som måste göras, istället för att sitta och lyssna till Jesus. ”Ett är nödvändigt” är lätt att säga men svårt att leva upp till.

Arbetet och allt som måste göras ligger som en börda över de flesta av oss idag, med utbränning och utslagning som resultat. Finns det någon bot, vad gör vi med våra liv?

Guds skapelse den har vi gratis. Ser du den, lever du med den, vårdar den och låter du det få ta tid att lära känna den, den är gratis.

Guds nåd är också gratis, du kan inte köpa den eller bli värd den. Skulle det finnas fler spekulanter om priset vore högt?

Nu är den gratis, liksom livet, men du måste taga vara på det. Livet har du bara nu. Nåden bjuds nu, ta emot och ge ditt liv, din tid, till det som är det enda nödvändiga.

Hans Johansson